Wednesday 27 June 2012

Ayam Kurkar Dan Nasi Kurma

          Salam dan selamat sejahtera to all readers...resipi ni di masak semalam untuk menu berbuka puasa 'ganti'...Namanye unik seunik rasanya...berempah gitu...jom tengok resipinya ...Dah lama salin resipi ni dari sebuah blog dan baru berkesempatan nak try masak resipi ni...sedap!!


RESIPI AYAM KURKAR

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ayam saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
  • 3 biji kentang, kupas dan potong 4 setiap satu, rendam
  • 5 camca besar rempah kurma
  • 2 camca besar rempah kari daging
  • 3 camca besar pes tomato puri
  • 2 camca besar cili kisar
  • 4 biji bawang merah, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 1 inci halia, hiris
  • 2 batang serai, dititik
  • 2 cawan santan
  • Air, jika perlu
  • Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :

  1. Bancuh rempah kari, rempah kurma, cili kisar dan tomato puri dengan sedikit air hingga menjadi pes. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga harum. 
  2. Masukkan pes rempah tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.Masukkan ayam dan gaul rata. Biar hingga ayam kecut. Masukkan santan, kacau rata dan masukkan kentang. 
  3. Masak hingga kentang empuk (kalau perlu tambah sedikit air), tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan cili sebagai hiasan sebelum dihidangkan. 


Ni la rupanye lepas dimasak + nasi kurma tu sedap jer baunye..wangii

RESIPI NASI KURMA 

BAHAN-BAHAN :

  • 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
  • 1 biji bawang besar Holland, didadu
  • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 1/2 inci halia, hiris nipis
  • 2 camca besar rempah kurma, bancuh dengan air, kacau hingga menjadi pes
  • 2 camca besar mentega
  • 6 cawan air rebusan ayam ( saya guna 6 cawan air biasa + 1 kiub ayam)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • Kismis untuk hiasan
  • Hirisan daun sup/daun bawang untuk hiasan
  • Bawang goreng, untuk hiasan

CARA-CARANYA :

  1. Panaskan mentega dalam kuali tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan hingga harum, masukkan rempah kurma dan masak sekejap. Masukkan beras dan gaul rata. Goreng 1 minit.
  2. Alih kan beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air rebusan ayam, tambah garam secukup rasa. Kacau rata dan masak seperti biasa. Bila nasi kering, tabur kismis. Biar nasi betul2 masak. Gemburkan dan matikan suis periuk nasi tadi. Biar sekejap. Cedok nasi, tabur hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng. Boleh hidangkan.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...