Wednesday 27 June 2012

Spaghetti ' Angel Hair ' Olio Seafood

          Suka tak makan spaghetti? saya sukaaa sangat makan spaghetti tambah-tambah lagi bila rasa dia asli jer macam spaghetti olio ni dan yang paling penting,,,senang sangat nak masaknye haa...campak2 lah ikut suka anda...sedap sangat...sesuai untuk buat makan time petang atau pun breakfast...tapi saya masak buat makan sahur pagi tadi...ala2 western sket sahur pagi tadi...spaghetti olio ni kalau pakai seafood baru sedap...kalau x letak seafood pun ok...cuma keaslian dia x brapa terasa kot? heheh...cumanya spaghetti ni jenis Angel Hair..tersilap beli plak time kt tesco haritu..main amik je nk rush punye pasal...halus2 uratnya...huhu




BAHAN-BAHAN :


  • 100 gram spaghetti, rebus hingga lembut atau ikut arahan pada paket spaghetti
  • 3 - 4 ekor udang, kupas kulitnya 
  • 2 - 3 ekor sotong, dipotong ikut suka - saya potong bulat
  • 4 biji black olive, kerat 2 setiap sebiji ( optional) - saya x letak, x ada stok
  • 4 biji green olive, kerat 2 setiap sebiji ( optional ) - x ada stok jugak
  • Pati ikan bilis secukup rasa
  • 1 biji bawang Holland saiz sederhana, dadu
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 biji tomato cincang halus
  • 1 camca teh chili flakes ( x ada stok, saya hiris cili kering halus-halus )
  • Serbuk lada hitam secukupnya 
  • 1/2 camca teh herba Thyme kering 
  • 1/2 camca teh herba Oregano
  • 1 biji tomato didadu kasar
  • Garam secukup rasa ( jika masih tak masin boleh tambah, selalunya pati ikan bilis dah masin so tak perlu tambah )


CARA-CARANYA :


  1. Panaskan minyak dalam kuali . Tumis bawang holland, tomato cincang, bawang putih, dan hirisan cili kering hingga layu, masukkan pati ikan bilis, buah zaitun hijau dan hitam ( jika ada ) . Kacau rata, masak dengan api sederhana.
  2. Tambah sotong dan udang. Masak hingga sotong dan udang berubah warna. Masuk herba thyme, oregano, serbuk lada hitam dan spaghetti, gaul rata2. Rasa dan jika kurang masin, boleh tambah sedikit garam. Akhir sekali masukkan tomato yang telah didadu, masak sekejap hingga tomato sedikit layu dan boleh matikan api. Hidangkan segera. Sedap dimakan panas-panasss...





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...