Thursday 28 June 2012

Fillet Ikan Masak Sweet Sour

          Selamat tengahari semua...dah lunch ke? Saya baru je lepas lunch..Hari ni masak simple je ..fillet ikan tu pun pakai yang segera je...fillet isi ikan putih..salut dengan tepung bila goreng rasa crunchy je...sedapp...boleh dapatkan di pasaraya yang berdekatan ..ni rupa fillet ikan yang saya guna buat masak sweet sour tadi :







RESIPI FILLET IKAN MASAK SWEET SOUR








BAHAN-BAHAN :



  • 2 keping fillet ikan, kerat pada saiz sederhana
  • 1/2 biji timun, saiz sederhana, belah 4, buang empulur dan didadu besar ( Saya x letak )
  • 1/2 batang lobak merah, saiz sederhana, kupas belah 2 dan hiris serong atau memanjang
  • 1/2 kiub ikan bilis
  • 1 biji bawang holland, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 1/2 inci halia, hiris
  • 1/2 cawan air
  • 1 camca besar plum sos (jenama LIFE)
  • 2 camca besar sos cili thai (jenama LIFE)
  • 1 camca teh sos tiram (jenama LIFE)
  • Garam (jika perlu)
  • Beberapa titis minyak bijan
  • Hirisan cili merah dipotong serong
  • Sedikit hirisan daun bawang dan daun sup untuk hiasan

CARA-CARANYA :

  1. Fillet ikan tadi digoreng terendam hingga garing dan kuning keemasan, angkat dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum. Tuang air dan masukkan sos tiram , sos plum dan sos cili thai, serta beberapa titis minyak bijan, kacau rata.
  2. Tambah kiub ikan bilis, kacau dan masak hingga pekat. Tambah lobak merah, gaul rata. Masak sekejap hingga sayur lembut. Tambah garam jika perlu, kacau rata.
  3. Akhir sekali masukkan fillet ikan, gaul rata, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang dan daun sup serta hirisan cili merah sebelum dihidangkan segera bersama nasi hangat...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...